Amberyara.reismee.nl

Adventure weekend

Maandagochtend.. ik ben weer helemaal uitgerust en bekomen van ons super vette weekend. We zijn op adventure weekend geweest met 14 huisgenootjes, heel erg tof!

Zaterdagochtend werden we om 7 (ja.. ZEVEN) uur opgehaald om zo onze weg voort te zetten. Nou, dat was natuurlijk al de eerste opgave. Eenmaal in de bus zaten er nog wat andere mensen waaronder Jelle, de jongen uit Wamel voor wie ik zijn voetbalschoenen mee heb genomen vanuit Nederland. Hoe toevallig is dat.. zit je in Suriname, ga je op trip met je dorpsgenoot. Maas en Waal wordt goed gerepresenteerd, dat blijkt maar weer. 
Anyway, na ongeveer 1/1,5 uur rijden (denk ik, ik sliep namelijk. Surprise, surprise) kwamen we aan bij Parabello. Dit is een soort park waar je allerlei adventure-achtige dingen kunt doen. Direct nadat we uitgestapt waren werd ons al verteld dat de eerste groep zich moest gaan klaar maken voor het ziplinen. Iekssss, ik was de eerste groep en vond het ziplinen dood eng. Van kabel naar kabel roetsjen van hoge afstand.. leuk hoor, maar ik kon alleen maar denken dat ik waarschijnlijk net die enige sukkel was die dat dan weer niet kon. 
Toen de gordel om zat en alles lekker bekneld zat konden we gaan. Na de oefenbaan stond ik te trillen op mijn benen, maar zag ik het wel helemaal zitten. 
Uiteindelijk was dit echt een van de vetste dingen die ik gedaan heb. Er was een baan over het water waarbij je echt een bizar mooi uitzicht had. 

Na het zipline avontuur had ik even de tijd om uit te rusten en te chillen op het park. Als laatst stond voor mij het quadrijden op het programma. Ik begon achterop en we zouden halverwege omwisselen. Nou, mooi niet dus. Vond het doodeng achterop en zag het al geheel mis gaan in mijn hoofd als ik eraan dacht dat ik moest gaan rijden. Ik heb dus lekker "ontspannen" achterop gezeten en geprobeerd te genieten van de omgeving. 
Weer terug bij Parabello konden we onze spullen pakken en weer terug het busje in om onze weg te vervolgen naar ons slaapverblijf. Na ongeveer 2 a 3 uur rijden (denk ik, ik sliep namelijk weer een klein beetje) kwamen we aan bij Dan Ta Bai. Dit oord ligt aan de Boven Suriname Rivier. Je kan hier overnachten in allerlei verschillende soorten hutten. Wij sliepen in een huisje voor 16 personen verdeeld over 4 kamers.

Het ziplinen en quad rijden van de middag had zo zijn sporen achtergelaten, om het even zacht uit te drukken. We waren dus gewoon mega smerig. Eerst even douchen en daarna aanschuiven aan tafel.
De sterrenhemel was echt bizar mooi trouwens, overal waar je keek zag je sterren. Tot nu toe had ik de mooiste sterrenhemel gezien in de woestijn in Marokko, maar deze heeft alles overtroffen, adembenemend.
Over adembenemend gesproken... de beestjes die tevoorschijn komen in het donker zijn ook zeker adembenemend. Nadat er twee babyvogelspinnen gevonden waren (en nou hoor ik je denken.. baby vogelspinnen, dat stelt nog niks voor dus.. nou, ECHT WEL) ging ik helemaal voorbereid naar de wc. Zaklamp mee, alles inspecteren. Kust was veilig, zo trots was ik want de rest had allemaal wel beestjes in hun wc. Geheel triomfantelijk wil ik de deur dichtdoen.. wat denk je.. op het handvat zit een kikkertje en die had ik dus in mijn hand. Goede oefening voor je hart, kun je meteen even testen of het nog allemaal goed zijn werk doet. 

'S avonds hebben we gezellig spelletjes gedaan en zijn uiteindelijk beland bij een kampvuur. Ik had me nog zo voorgenomen om op tijd naar bed te gaan zodat ik er de volgende dag niet helemaal verlept bij zou lopen. Op een of andere manier kwam het toch zo uit dat ik weer eens bij het laatst overgebleven groepje zat. Het idee om vogelspinnen te gaan zoeken was dan ook zo gemaakt. Wellicht speelde die paar drankjes die ik op had mee om het een goed idee te vinden. Samen met die gasten zijn we op zoek gegaan. Nou klinkt 'op zoek gegaan' alsof het heel moeilijk te vinden was. Dat was niet zo. Bij een van de eerste palmbomen zagen ze al een nest en zat er een hele grote spin op de boom. Het heeft me heel wat innerlijke overtuigingskracht gekost om dat beest op mijn hand te laten kruipen, maar ik heb het gedaan!! Van gillen bij de aanraking van een kikkertje tot een vogelspin uit een boom plukken en op mn hand te hebben. Gekke dingen gebeuren er met me

Na een kort nachtje (onder een klamboe!!!) geslapen te hebben stond dag 2 voor de deur. In een band zijn we de Boven Suriname Rivier opgegaan en zijn zo weer terug gedreven naar onze verblijfplaats. Normaal gesproken staat er heel wat stroming waardoor je je lekker chillen mee kunt laten gaan op het water. Met de nadruk op normaal gesproken.. nu dus helaas niet. We moesten dus zelf peddelen, ook heel leuk. Je armen denken hier helaas anders over en hadden het dan ook erg zwaar. We hadden een  boor bij ons met drinken en muziek. Uiteindelijk zijn we allemaal met onze benen aan de boot gehaakt en zijn we zo de rivier over gevaren. Het was echt super mooi en bijzonder! Het duurde alleen lang, gewoon echt heel lang. De zon was zo lief om ons bij te  staan de gehele tijd. Nou kan mijn huidje heel wat aan en viel mijn kreeftheid erg mee, maar de meeste waren echt heel rood.
Eenmaal thuis zouden we eigenlijk nog gaan raften, maar zonder stroming en met al die rood aangelopen lichamen hebben we daar vanaf gezien. We zijn iets eerder vertrokken vanuit dan ta bai en kwamen uiteindelijk 5 uur later weer thuis aan. 

Nou.. dat was het adventure weekend! Super toffe eerste trip! 

Suriname is aan

Nou, het liefst zou ik iedere dag een blog schrijven met de dingen die ik meemaak, want ik maak zoveel leuks mee. Maar dan ben ik eindelijk weg.. is iedereen nog niet van me af. Ik probeer het wat te doseren dus. Om vandaag, vrijdag, weer wat te schrijven leek me de hele week al een goed idee, tot vandaag. Ik lig hier namelijk met een flink hoofdpijntje. Je zou nu uiteraard medelijden met me kunnen hebben, maar begin daar maar niet aan. Deze hoofdpijn heb ik gisteravond geheel zelf veroorzaakt..

Donderdagavond is stapavond. Laat ik daar nou heel toevallig erg van houden.. flesje borgoe erbij (Surinaamse Rum) en onze Amber had het weer helemaal naar haar zin. Als kers op de taart houden mijn huisgenootjes ook erg van spelletjes doen en voordat we weggaan hebben we dan ook gezellig twee potjes 'weerwolven' gespeelt. Nou, he-le-maal mijn ding dus aangezien weerwolven echt een van mijn favo spelletjes is. Nou, heel wat glaasjes Borgoe-Sprite verder waren we klaar om te gaan.. 

En toen ineens was het ochtend en was het toch echt tijd om naar bed te gaan. (Dit alles nog met een top humeur, dat snap je) 

Het wakker worden en iets ondernemen was daarintegen toch net wat minder gezellig. Dat betekent dan ook dat ik het grootste gedeelte van de dag in bed heb doorgebracht om te Netflixen. Shame on me.. Daar kom je niet voor naar Suriname natuurlijk. Maar ja, maak dat maar eens wijs aan je kater.. onbegonnen werk bij die van mij hoor.

Nou, deze achtergrondinformatie gedeeld hebbende.. even terug naar begin deze week. De vakantiestemming is helemaal in volle gang. Niet heel handig natuurlijk, maar ik ben nou nog eenmaal niet begonnen met werken. 

Met huisgenootjes ben ik naar de markt geweest om fruit te halen. Heel fijn om te doen om meerdere redenen; ten eerste zijn de mensen heel erg vriendelijk. Geef een mevrouw achter de groentekraam een vriendelijke glimlach en je krijgt er zeker een terug. Vaak ook met de woorden 'Nederlandse stagiaire? Leuk, welkom in Suriname. En wat ben je een knappe meid'. Nou, dan heb je mijn hart alweer gestolen hoor. Hartstikke gezellig. Ten tweede is het ontzettend goedkoop.. een trosje bananen voor omgerekend €0,30. Als groente en fruit liefhebber doet dat je goed! Voor mij veel nieuwe soorten fruit, ga het rustig aan allemaal een beetje uitproberen. 

Verder begint het steeds wat meer te wennen. Voornamelijk de vriendelijke mensen en de mooie omgeving doen me goed. 

Oh.. ik heb nog wel een kleine aantekening bij de vriendelijke Surinamer. De manier van communiceren is soms even schrikken. Ze zijn erg direct en kunnen 'streng' overkomen. De vrouw bij de vreemdelingendienst bijvoorbeeld.. ik moest even een stempel halen om mijn visum te verlengen en daarbij moest mevrouw mijn ticket zien. Ik had deze op mijn telefoon, deze Hollandse meid anno 2016 vond dat namelijk zelf een prima oplossing als er geen printer in de buurt was. Mevrouw van de inlichtingendienst was het hier wat minder mee eens. Binnen 2 seconden stond ik weer buiten, 'printen, punt' waren de vriendelijke woorden die ik mee kreeg.  Uiteindelijk bij een copyshop kunnen printen en vond mevrouw mij weer aardig (moet ook haast wel hè, zo'n onschuldig meisje).

Dit draait puur om een andere manier van communiceren die bij ons net anders gaat. Heel interessant om te ervaren en op te merken. Leuk ook om het ook aan de hand van literatuur terug te kunnen koppelen. Je spreekt namelijk wel dezelfde taal, maar ook weer niet. Dat is een belangrijk punt om bij stil te staan.

Anyway, ik zal weer netjes richting afronding gaan... Morgen vroeg op om samen met bijna het hele huis op adventure weekend te gaan. Zie je het al voor je? Deze kluns aan een zipline door de jungle, quad rijden, raften, etc. Ik ben oprecht benieuwd hoe ik dat ga doorstaan. We gaan het meemaken.... 

GROETJES

Daar zijn we dan!

Nou... daar zijn we dan! Officieel al drie dagen in Paramaribo.. leuk, spannend, wennen. 
Na een super fijne vlucht met veel films, slapen en lekker eten waren we er dan. Het vliegtuig uit, op naar de douane waar we vervolgens zo'n vijf kwartier in de rij hebben gestaan. Uiteindelijk nog ongeveer een half uurtje wachten op onze koffers en het kon beginnen.. We werden vriendelijk opgewacht en onze weg kon beginnen naar Paramaribo. 
We waren er net rond spitsuur dus hebben lange tijd in de file gestaan. Mooi de tijd om van de chauffeur verhalen te horen over Suriname en kreeg ik de kans om lekker veel vragen te stellen, helemaal mijn ding natuurlijk. 
Aangekomen bij het guesthouse waar we de komende drie maanden gaan wonen, worden we ontvangen door de eigenaar, Lucien. Onze kamer is lekker ruim, eigen badkamer, eigen koelkast en airco.. hartstikke prima dus!

Om zo min mogelijk last te hebben van een jetlag moesten we niet heel vroeg gaan slapen, dat is gelukt.. er werd gezegd dat ik de volgende ochtend vroeg wakker zou zijn. Uhm ja, nou, ik niet hoor. Lekker geslapen en rond een uurtje of tien wakker geworden van mijn wekker, nergens last van!
'S middags zijn we met een huisgenootje de stad in geweest. (Daar hebben we er trouwens veel van, huisgenootjes, hele gezellige groep)
Doordat het zondag een beetje uitgestorven is in de stad was er niet zo veel te beleven. We hebben een drankje gedaan en zijn uiteindelijk weer terug gegaan. 

We hebben echt heerlijke acties.. 100% Amber-achtig, maar dit keer Amber-en-Kim-achtig. Bijvoorbeeld de taxi instappen en al onderweg zijn om dan pas te beseffen dat we nog helemaal geen geld hebben.. of de taxi nog even kon zoeken naar een pinautomaat. 
Ik douche al twee dagen koud, 'snap er niks van, denk dat 's avonds het warme water op is'. Kim gaat na mij douchen en wat denk je.. ik heb de kraan gewoon op koud staan. Wauw. 
Laten we het houden op de warmte? toch een jetlag? hmm.. gewoon lekker klunzig, geen smoesjes. 

Vandaag heb ik kennis gemaakt met de contactpersoon van het Internaat waar ik ga werken. 'S ochtends vroeg hadden we al afgesproken en kwam hij me ophalen voor een 'citytour'. Door de stad gelopen, naar de markt geweest, nieuwe gedeelte, oude gedeelte en tussendoor even een stop aan de Waterkant om een biertje te drinken, een colaatje dus voor mij. Heel fijn dat me op deze manier wegwijs wordt gemaakt, ik zie veel nieuwe dingen en hij kan me veel vertellen over alles wat er te zien is. De volgende keer ga ik deze ronde nog eens maken, maar dan mét fototoestel. 
Uiteindelijk zijn we nog wat wezen drinken met de directeur van het Internaat, mijn opdrachtgever. Leuk om kennis te maken, uitleg te krijgen en af te stemmen over hoe het er voor mij uit zal gaan zien. Wat ik nou precies zal gaan doen gaan we samen nog verder concretiseren. Op 1 oktober gaat het voor mij beginnen, dan ben ik uitgenodigd op de eerste vergadering met het personeel. Op 3 oktober begint de school en zal ook ik echt aan de slag moeten. Tot die tijd zijn er wellicht nog wat dingen die achter de schermen zou kunnen doen, maar vooral ook het land gaan verkennen!

En oja.. ik heb nog niks verteld over de warmte.. toch best benoemenswaardig, want wauw, zo warm als hier heb ik het geloof ik nog nooit gehad. Je hebt zweten en zweten, hier is het absoluut zweten. Ik lijk continu op een soort glimmende aal, ontzettend aantrekkelijk. Als je lekker rustig zit in de schaduw is het wel heerlijk. Gauw ook maar even lekker gaan zwemmen, ook niet verkeerd. 

Maar hé, daar ben je dan.. Suriname, waar je al zo lang heen wilt. Het is allemaal even wennen, even mijn draai vinden, nog even beseffen dat het geen vakantie is, maar vooral lekker gaan genieten!!

Welkom op mijn Reislog!

Hallo en welkom op mijn reislog!

Dé plaats om op de hoogte te blijven van alle avonturen en ervaringen tijdens deze reis. Vanaf nu zul je hier dan ook regelmatig nieuwe verhalen en foto's vinden, en via de kaart weet je altijd precies waar ik me bevind en waar ik ben geweest! Meer informatie over mijzelf en de reis die ik ga maken vind je in het profiel.

Wil je automatisch een mailtje ontvangen wanneer er een nieuw verhaal of een nieuwe fotoserie op deze site staat? Meld je dan aan voor mijn mailinglijst door je e-mail adres achter te laten in de rechter kolom.

Ik zie je graag terug op mijn reislog en laat gerust af en toe eens een berichtje achter!

Leuk dat je met me meereist!

Groetjes,

Amber